Camping ANNAHOEVE
/

gewoon fijn kamperen in Zeeland, zonder  fratsen

 

Natuur op het eiland Noord-Beveland

Gedurende eeuwen waren grote delen van Zeeland zeer geïsoleerd. De eilanden konden alleen met de boot bereikt worden. Na de constructie van diverse dammen, bruggen en tunnels zijn alle eilanden verbonden met het vaste land. Maar... Noord-Beveland is nog steeds helemaal omgeven door water: Aan de zeezijde ligt het brede Noordzeestrand, in het noorden de Oosterschelde en in het zuiden het Veerse meer. Wij hebben hier zo'n vijftig kilometer kustlijn, net zoveel als heel België.

De Noord-Bevelanders noemen zichzelf ook wel Peelanders. Die geuzennaam is ontstaan dankzij de zware kleibodem die het eiland rijk is: juist op die vruchtbare bodem gedijen de suikerbieten (peeën) als nergens anders. Vandaar "Peeland". De Noord-Bevelanders zelf volgen de rechtlijnigheid van het eiland; ze praten niet al te veel maar zij zeggen wel waar het op staat.

Het landschap

Het landschap van Zeeland is zeer afwisselend. Noord-Beveland kenmerkt zich door ruimte: verre uitzichten over de ruime akkers. Met een prachtige wolkenlucht boven je hoofd.
De zak van Zuid-Beveland daarentegen is als een lappendeken van boomgaarden, weilanden, en polders, doorspekt met smalle dijkjes, meidoorn/heggen, glooiende kreekruggen.

De hele noordkant van Noord-Beveland ligt aan het prachtige nationaal park Oosterschelde. De zuidkant grenst aan het Veerse Meer. In de verschillende natuurgebieden op het eiland Noord-Beveland en elders in Zeeland, vind je nog de rust en de ruimte waarin je graag even weg droomt.

Inlagen

Op Noord-Beveland vind je heel wat inlagen. Noord-Beveland is een gebied wat vroeger regelmatig onder water kwam te staan. Dorpen zijn daardoor verplaatst, en er werden regelmatig nieuwe dijken gebouwd om overstromingen te voorkomen. De buitendijk is een grote dijk die het water uit de Oosterschelde tegenhoud. Maar mocht deze toch doorbreken, dan is er nog een reserve dijk wat verder in het binnenland. De inlagen zijn natuurgebieden tussen de dijken in.

Het Bokkegat

Het Bokkegat is niet zo bekend op internet. Zelfs Google blijkt deze locatie niet te kennen.
Toch is het een mooi stukje Noord-Beveland wat niet mag ontbreken op onze website. In de winter als het genoeg vriest is dit gebied in gebruik als schaatsbaan! Maar de rest van het jaar kun je er ook heerlijk wandelen en vogels kijken.
Het Bokkegat is ontstaan nadat er in 1682 een overstroming was. Het Bokkegat heeft zijn naam te danken aan de bok die toen met de stroom mee kwam drijven. De dijken zijn inmiddels weer gedicht, en het Bokkegat is een mooi gebied om te wandelen door weides, bosjes en langs de knotwilgen. Er is een scherm gezet waar vogelaars in alle rust de vogels in het gebied kunnen bekijken. Er zijn veel watervogels te zien zoals ganzen en eenden, maar ook tureluurs en plevieren. In het bos bij het Bokkegat broeden buizerds, spechten en verschillende zangvogels.
Bij het VVV is voor €5,- een wandelbrochure te krijgen met verschillende wandelroutes, waaronder routes die je door het Bokkengat leiden, “Eindeloos Eiland, wandelnetwerk Noord-Beveland”.  Maar ook zonder kaart kun je in dit gebied wandelen, de routes zijn duidelijk aangegeven.
Het Bokkegat ligt buiten de bebouwde kom van Wissenkerke is bereikbaar via de Dorpsdijk of via de Oostmolenweg.

Oesterput

Een mooi stukje Noord-Beveland, de Oesterput. Een oud haventje, dat niet meer in gebruik is. Je kan hier heerlijk wandelen, picknicken of simpelweg genieten van de natuur.
Vroeger was de Oesterput een inlaag. Maar bij overstromingen werd de dijk daar weggeslagen. Daarna werd het een tijdje gebruikt als Oesterput, waar het de naam aan te danken heeft. Daarna is het gebruikt als een landbouwhaventje. Bij laag water zie je daar de resten nog van. Inmiddels is het een natuurgebied met cultuurhistorische waarde geworden. Je kan er prachtig wandelen, je hebt zowel de keuze om langs het fietspad langs de Oosterschelde te lopen, of aan de andere kant van de dijk door de inlaag. Een prachtige plek om te wandelen, waar je veel vogels ziet. En met geluk zie je in de Oosterschelde soms bruinvissen of zeehonden.
Parkeren kan aan de Emelissedijk.

Goudplaat

In de buurt van Kamperland vind je natuurgebied de Goudplaat. De Goudplaat is een voormalige zandplaat, die nadat de Veerse Gatdam gebouwd is droog kwam te staan. In dit gebied kun je paardrijden, wandelen en de hond uitlaten. Het is afgewisseld bos en gras en je loopt een stuk langs het Veerse Meer.
De kans is kans groot dat je in dit natuurgebied herten tegenkomt en er leven verschillende vogelsoorten, zoals nachtegalen, groene spechten en grasmussen. De hond is aangelijnd welkom in dit natuurgebied, met uitzondering van het stuk waar runderen en paarden grazen.
Het natuurgebied is niet heel groot, toch leent het zich prima voor een leuke wandeling. Het natuurgebied is goed bereikbaar. Er is afgewisseld bos, de waterkant van het veerse meer, een gebied waar paarden en koeien grazen, en je kan ook wandelen langs de akkerrand van de akker die midden in het gebied ligt.

Hond - Met de hond is het leuk wandelen in dit gebied.  Het is geen hele grote ronde, maar wel één met veel schaduw. Daardoor ideaal op warme dagen. Zeker omdat de hond tussendoor ook lekker in het Veerse Meer kan afkoelen.
Je mag met de hond niet overal komen, het gedeelte waar runderen grazen is afgesloten. Maar buiten dat gebied is er ook een leuke wandelroute die prima met de hond gelopen kan worden.
Honden moeten wel altijd aangelijnd zijn in de Goudplaat. Aangezien het een gebied is met heel wat wilde dieren, en waar ook jonge hertjes geboren worden en weidevogels broeden, raden wij echt aan om je ook aan deze aanlijnplicht te houden zodat de honden de natuur niet kunnen verstoren.

Paard - Ook te paard is het mogelijk om een rondje Goudsplaat te doen. De ruiterroute door het gebied is goed aangegeven met informatieborden en paaltjes waar een hoefijzer en de tekst “rondje Goudsplaat” op vermeld staat.

Fietsen - Het is ons niet helemaal duidelijk wat mag, qua fietsen in de Goudplaat. Bij de ingang van het gebied staat duidelijk aangegeven dat (brom)fietsers niet zijn toegestaan. Toch loopt er wel een mountainbike route door het gebied heen. De borden zijn dus erg tegenstrijdig.

Met de boot - Er zijn enkele aanlegsteigers bij de Goudplaat, waar je enige tijd met de boot mag aanmeren. Het zijn prachtige plekjes, die in de zomer ook regelmatig in gebruik zijn.
Er zijn wel enkele regels. Zo is open vuur niet toegestaan, moeten honden aan de lijn, mag je niet langer dan 24 uur aan dezelfde steiger blijven liggen, moeten boten na 24 uur minstens 150 meter worden verplaatst. En ook mag de boot niet onbeheerd worden achtergelaten. Deze informatie staat duidelijk op de borden die bij de aanlegsteigers aanwezig zijn.
In de (zomer) vakantie en zonnige weekenden kan het best vol zijn bij de aanlegsteigers, terwijl in het voor- en naseizoen je je er bijna alleen op de wereld kan voelen.

Bereklauw - Hoewel de bereklauw actief wordt bestreden op Noord-Beveland, zijn er in de Goudplaat wel plekken waar deze volop groeit, ook langs het pad. Pas dus goed op, raak de plant niet aan. Zorg ook dat honden en kinderen de plant niet aanraken.

Parkeren kan bij de kruising van de Sint Felixweg en de Goudplaatweg.

Schotsman

In Natuurgebied de Schotsman kun je heerlijk wandelen, mountainbiken, paardrijden en de hond uitlaten. Er zijn in het hoogseizoen ook excursies met gids te boeken via staatsbosbeheer.

De Schotsman is een voormalige zandplaat, die nadat de Veerse Gatdam gebouwd is droog kwam te staan. Het is een rustig gebied waar je fijn kan wandelen door de bossen of over de vlaktes. In dit natuurgebied vind je bijzondere orchideeënsoorten. In het hoogseizoen kun je zelfs met de boswachter op pad om de plantensoorten in dit natuurgebied te ontdekken. Verder is de kans groot dat je in dit natuurgebied herten tegenkomt en er leven verschillende vogelsoorten, zoals nachtegalen, ransuilen en grasmussen. Ook grazen er runderen in een gedeelte van dit gebied.

In de herfst en winter raden we aan kaplaarzen aan te trekken als je in dit gebied gaat wandelen, het kan er behoorlijk drassig zijn. In de zomermaanden raden we aan om even goed op teken te controleren aan het eind van de wandeling in dit gebied.

In de winter, als er sneeuw ligt, is de Schotsman ook een prachtig gebied om in te wandelen. Het natuurgebied veranderd na een klein laagje sneeuw al in een winter-wonderland.

Honden - De hond is aangelijnd welkom in dit natuurgebied, met uitzondering van het stuk waar runderen grazen. Wij raden aan om de hond ook echt aan de lijn te houden, omdat er herten wonen, en geboren worden in dit natuurgebied.

Wandelroutes, ruiterroutes en mountainbikeroutes in de Schotsman - Bij de Noordelijke parkeerplaats vind je een bord met uitleg over de verschillende wandelroutes die door dit gebied lopen. Alle routes, zowel de wandelroutes als de ruiter- en mountainbike routes staan duidelijk aangegeven met paaltjes.

Parkeren kan bij de Noordelijke Parkeerplaats aan de Schotsmanweg, bij de Veerse Gat dam (Parallelweg N57), of bij Watersportcentrum de Schotsman (Campenseweg). Bij al die parkeerplekken kun je natuurgebied de Schotsman betreden.


 





 
E-mailen
Bellen
Instagram